سیاسی

تصویری از بی‌اعتمادی در دیدار ترامپ و زلنسکی – جمهورآنلاین

به گزارش جمهور آنلاین، ترامپ ۱۶ بهمن ۱۴۰۳ خواستار تخلیه کامل منطقه نوار غزه و کوچاندن اهالی آن به کشورهای عربی همسایه و دیگر مناطق و سیطره آمریکا بر نوار غزه شد.

او فقدان شرایط زندگی در نوار غزه به علت ویرانی‌های گسترده ناشی از حملات ارتش رژیم صهیونیستی را بهانه کرد و به کشورهای عربی همسایه اراضی اشغالی از جمله مصر و اردن دستور داد که از مردم غزه استقبال کرده و به آنها اسکان دهند.

در پی این اظهارات ترامپ، بسیاری از کشورهای جهان مخالفت خود را با این طرح اعلام کردند.

سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران نیز با رد قاطعانه طرح پاکسازی غزه و تملک آن توسط آمریکا، بیان چنین فکری را حیرت‌آور و هم‌راستا با طرح رژیم صهیونیستی برای امحای فلسطین دانست.

رجب طیب اردوغان قبل از «تور آسیایی» خود که شامل بازدید از مالزی، اندونزی و پاکستان است، در یک کنفرانس مطبوعاتی در فرودگاه گفت: «از دیدگاه ما، پیشنهاداتی که توسط دولت جدید آمریکا تحت فشار لابی اسرائیلی در مورد غزه در دستور کار قرار گرفته است، ارزش توجه یا بحث ندارد. این حرف‌ها کاملا پوچ است.»

رئیس‌جمهور ترکیه گفت: «هیچ کس قدرت این را ندارد که مردم غزه را از سرزمین ابدی و تغییرناپذیر هزارساله خودشان بیرون کند.»

رئیس‌جمهور ترکیه افزود: «فلسطین با غزه، کرانه باختری و بیت المقدس شرقی متعلق به فلسطینیان است. ۴۷۱ روز مردم غزه که با وجود انواع وحشیگری‌ها و جنایات و حملات اسرائیل سرزمین خود را ترک نکرده‌اند، همچنان در غزه می‌مانند، در غزه زندگی می‌کنند و از غزه دفاع می‌کنند.»

همچنین وزارت خارجه عربستان سعودی با صدور بیانیه‌ای بر تعهد ریاض بر تشکیل کشور مستقل فلسطین تاکید کرد.

در این بیانیه آمده است: ریاض بارها تاکید کرده است موضع این کشور در مورد تشکیل کشور مستقل فلسطین، مستحکم، استوار و تزلزل ناپذیر است.

در این راستا محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی موضع پادشاهی را به صراحت و به گونه‌ای تشریح کرده است که تحت هیچ شرایطی اجازه تفسیرهای دیگر را نمی‌دهد.

این بیانیه تاکید دارد: ما بر رد هر طرحی که در آن فلسطینیان از خانه و کاشانه خود آواره شوند، پافشاری داریم.

ریاض همچنین هر گونه اقدامی را که منجر به نقض حقوق مردم فلسطین، چه از طریق شهرک سازی، الحاق ارضی و یا آوارگی شود، رد می‌کند.

این بیانیه در پایان تصریح دارد: ریاض تأیید می‌کند موضع قاطعش مشمول مذاکره نیست و صلح بدون احقاق حقوق فلسطینیان محقق نخواهد شد.

واکنش‌ها به پیشنهاد احمقانه و غیرمعقول ترامپ به همین‌جا ختم نشد. محمد علی الحوثی، عضو شورای عالی سیاسی یمنی، در بررسی این موضوع، گفته‌های ترامپ را گستاخی مذموم و بیانیه‌ای تحریک‌آمیز توصیف کرد و خواستار موضع‌گیری واحد در قبال آن شد.

نخست وزیر استرالیا نیز اعلام کرد که موضع کشورش در قبال غزه پس از اعلام برنامه ترامپ برای کنترل باریکه غزه، تغییر نکرده است و کانبرا از راه حل دو کشوری حمایت می‌کند.

کریس مورفی و جیک اوچینکلاس نمایندگان آمریکا اظهار کردند که ترامپ کاملا عقل خود را از دست داده است؛ چرا که پیشنهاد او می‌تواند مانع از اجرای مرحله دوم آتش‌بس شود.

این دو سناتور هشدار دادند که حمله آمریکا به غزه منجر به کشتار هزاران سرباز آمریکایی و جنگ در خاورمیانه برای چندین دهه خواهد شد.

وزیر امور خارجه آلمان در این باره گفت: «غزه متعلق به فلسطینیان است.»

سازمان ملل متحد اعلام کرد: «پیشنهاد ترامپ برای کنترل باریکه غزه بسیار غافلگیرکننده است.»

وزارت خارجه اندونزی اظهار داشت: «هرگونه تلاش برای کوچ اجباری فلسطینیان یا تغییر بافت جمعیتی اراضی اشغالی فلسطین را به‌شدت رد می‌کنیم.»

در همین راستا وزیر امور خارجه اسپانیا گفت: «پیشنهاد ترامپ برای اسکان مجدد فلسطینیان در مکان‌های دیگر و کنترل غزه به منظور ایجاد «ریویرای خاورمیانه» (منطقه توریستی خاورمیانه) را رد می‌کنیم.»

نخست‌وزیر بریتانیا تاکید کرد: «باید به فلسطینیان اجازه داده شود به سرزمین‌های خود بازگردند و روند بازسازی آغاز شود.»

وزیر امور خارجه کوبا هم گفت: غزه متعلق به مردم فلسطین است و اسرائیل و آمریکا باید به این موضوع احترام بگذارند.

تکیه زلنسکی بر دیوار پوشالی

هنوز از واکنش‌های جهانی به پیشنهاد احمقانه ترامپ مدت زیادی نگذشته که دیدار زلنسکی رئیس‌جمهور اوکراین با ترامپ در کاخ سفید حاشیه‌ساز شد.

در دیدار «ولودیمیر زلنسکی» رئیس‌جمهور اوکراین که برای امضای قرارداد در زمینه معادن به واشنگتن سفر کرده بود با «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور آمریکا که خبرنگاران نیز حضور داشتند،‌ گفت‌وگوهای ۲ طرف به چالش و مشاجره کشیده شد و مورد توجه رسانه‌ها قرار گرفت.

مشاجره ترامپ و زلنسکی منجر به خروج زودهنگام رئیس‌جمهور اوکراین از کاخ سفید بدون امضای قرارداد معادن شد.

این مشاجره از پاسخ ترامپ در ارتباط با روسیه و دفاع از آن با تاکید بر این که «به سمت هیچ طرفی غش نکرده است» آغاز شد و در پی آن ترامپ افزود: «اگر من طرف این ۲ طرف نباشم، ما توافقی نخواهیم داشت. تو از من می‌خواهی که کارهای وحشتناکی درباره پوتین انجام دهم و پس از آن بگویم “سلام ولادیمیر، چطور می‌توانیم توافق کنیم؟”. این‌طور کار پیش نمی‌رود. من طرف ایالات متحده و جهان هستم و می‌خواهم قال قضیه کنده شود».

زلنسکی هم در پاسخ گفت: «پوتین بخش‌های بزرگی از اوکراین را اشغال کرده است. او کریمه را در سال ۲۰۱۴ اشغال کرد. من فقط درباره بایدن صحبت نمی‌کنم. بعد از آن اوباما، ترامپ، بایدن و ترامپ آمدند و خدا به رئیس‌جمهور ترامپ خیر دهد که او را متوقف خواهد کرد. در جریان سال ۲۰۱۵ هیچ‌کسی او را متوقف نکرد. او اشغال کرد و مردم را کشت. از ۲۰۱۴ تا ۲۰۲۲ اوضاع همین‌گونه بود. مردم در خط تماس (بین روسیه و اوکراین) می‌مردند و هیچ‌کس او را متوقف نکرد. ما گفت‌وگوهای زیادی با او داشتیم و گفت‌وگوهای دوجانبه‌ای هم داشتیم. من در سال ۲۰۱۹ با او و با حضور ماکرون و مرکل (سران فرانسه و آلمان)، توافق آتش‌بس امضا کردیم اما او آن را شکست و مردم ما را کشت و زندانیان را مبادله نکرد. شما درباره چه نوع دیپلماسی صحبت می‌کنید؟».

ترامپ در پی مستعمره

این مساله واکنش‌های بین‌المللی زیادی را به دنبال داشت؛ «مارکو روبیو» وزیر خارجه آمریکا با اشاره به این مشاجره بیان کرد: «از رئیس‌جمهور ترامپ برای ایستادگی برای آمریکا آن هم به شکلی که هیچ رئیس‌جمهوری پیش از آن بدین شکل جراتش را نداشت، متشکرم. ممنونم که آمریکا را پیش از هر چیزی قرار دادید. آمریکا به همراه شماست. از شما متشکریم.»

«جان بولتون» مشاور امنیت ملی سابق ترامپ گفت: «ترامپ و ونس نشان دادند که در جنگ اوکراین و روسیه در جناح روسیه هستند. این اشتباهی فاجعه‌بار برای امنیت ملی آمریکا است.»

همچنین وزیر خارجه اوکراین بیان داشت: «زلنسکی قدرت و شجاعت ایستادگی برای آنچه که درست است را دارد. زلنسکی برای هدف حصول صلح پایدار و منصفانه ایستادگی خواهد کرد.»

«امانوئل مکرون» رئیس‌جمهور فرانسه در این‌باره گفت: «ما باید به کسانی که از روز اول جنگیدند احترام بگذاریم.»

نخست‌وزیر اسپانیا نیز در پیامی اعلام کرد: «اسپانیا از اوکراین حمایت می‌کند.»

همچنین گاردین در نوشتاری به قلم آندری کورکف نوشت، آنچه که در دیدار پرتنش بین ترامپ و زلنسکی در کاخ سفید رخ داد، نمایشی وحشتناک بود و ترامپ قبل از این که با زلنسکی درباره معامله بر سر مواد معدنی کمیاب به ازای حمایت از اوکراین صحبت کند، او را تحقیر کرد.

نویسنده افزود: اتفاقی که در برابر دوربین های تلویزیون رخ داد، هولناک و خارق العاده بود. زلنسکی عصبانی و ناامید مجبور بود حق سرزمین مادری اش را با چانه زنی پس بگیرد.

ترامپ مدعی شد که یک دلال صادق است. وی گفت، با کسی همسو نیست و طرف جهان است. او به مردی که شاهد کشته شدن مردم خود بوده و خاک کشورش تسخیر و محاصره شده است، هشدار داد که «معامله کنید و یا ما از بازی خارج می شویم».

جی دی ونس معاون ترامپ هم به بهانه بی احترامی، به زلنسکی حمله کرد و ترامپ و ونس، هر دو در مقابل دوربین ها او را کوبیدند.

این جدال باعث شد باور زلنسکی درباره این که پیشنهاد ترامپ برای پایان دادن به جنگ واقعی است، با این ایده جایگزین شود که وی برنامه ای برای صلح ندارد و فقط به دنبال دخالت در منطقه است و هرگز قصد حمایت از اوکراین را ندارد.

در هفته های گذشته شاهد بودیم که موضوع پایان دادن به جنگ اوکراین به معامله بر سر معدن فلزات کمیاب تبدیل شده است. در عربستان، شرکت کنندگان در مذاکرات روسیه و آمریکا نیز درباره استخراج مواد معدنی کمیاب صحبت کردند و بحث ها در این زمینه، مسئله جنگ در اوکراین و کمک نظامی به این کشور را از فضای رسانه ها خارج کرده و اکنون این فضا با دلارهای آمریکا پر شده است.

این جنگ بر سر موجودیت اوکراین است و یک واقعیت جدید بروز کرده است. ترامپ مدعیست زلنسکی «آماده صلح نیست». اکنون باید بابت کمک هایی که قبلا مجانی در اختیار اوکراین قرار می گرفت، پول پرداخت شود. اگر پولی وجود ندارد باید با منابع خود، پول آن داده شود. بعد از سه سال جنگ، منافع ژئوپلتیکی آمریکا در اوکراین، با منافع مالی جایگزین شده است.

نویسنده افزود: به این نکته توجه داشته باشید که پیشنهاد آمریکا برای استخراج فلزات کمیاب در صورت عملی شدن، به طرف آمریکایی این امکان را می دهد تا توافق مشابهی را با روسیه امضا کند و حفاری ها را بدون انتظار برای پایان خصومت ها آغاز کند. این به معنای وجود یک «صندوق سرمایه گذاری» است که اوکراین باید در آینده ۵۰ درصد از درامد بخش منابع معدنی خود را برای ارتقای امنیت و ایمنی و رفاه مردم ارائه دهد. ترامپ اصرار دارد این معامله «بسیار عادلانه» است.

ترامپ با سازمان دهی دسترسی مطلوب آمریکا به منابع اوکراین، امیدوار است مسئولیت امنیت این کشور و کمک های نظامی احتمالی در آینده را به اروپا و انگلیس بسپارد. با توجه به این موضوع، معلوم نیست که توافق بر سر فلزات کمیاب چه امتیازی برای اوکراین دارد.

ترامپ مدعی است که حفاری‌های آمریکا در خاک اوکراین، امنیت این کشور را تضمین می کند زیرا روسیه با حمله به منافع اقتصادی آمریکا، خود را به خطر نمی اندازد اما فعالیت سرمایه گذاری یک شرکت چینی در مجتمع حمل ونقل غلات و نفت در بندر اوکراین، از این بندر در مقابل حمله موشک های روسیه محافظت نکرد.

ترامپ و کرملین تاکنون روشن کرده اند که مشارکت اوکراین در مذاکرات بین آمریکا و روسیه ضروری و مطلوب نیست. مانند مسائل بسیار دیگری، اصل اعلام شده توسط دولت جو بایدن درباره این که «هیچ چیز درباره اوکراین بدون اوکراین» امکان پذیر نیست زیر پا گذاشته شده است. زلسنکی به کاخ سفید دعوت شد تا فقط توافق را امضا کند و حرفی نزند.

بعد از اقدام اخیر تحقیر آمیز کاخ سفید، برخی از اوکراینی ها متقاعد شده اند که استخراج فلزات کمیاب به زبان ترامپ به معنای تبدیل کردن اوکراین به یک کشور«مستعمره» است. با این حال، بسیاری از اوکراینی‌ها ترجیح می دهند اگر مجبور به انتخاب شوند، به جای آمریکا، مستعمره روسیه باشند.


Source link

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا