رونمایی از سه کتاب در روز ملی خلیج فارس – جمهورآنلاین

به گزارش جمهور آنلاین، پتروشیمی بندر امام (ره) به دلیل مجاورت با خور موسی واقع در کرانه خلیج فارس قرار دارد در حمایت مالی و معنوی در ایفای بخشی از مسئولیت اجتماعی خود در مراسمی که در مرکز مطالعات استراتژیک خاورمیانه برگزار شد سه عنوان کتاب مربوط به این گستره ارزشمند آبی در جنوب ایران را رونمایی کرد.
پهنه آبی خلیج فارس در درازای تاریخ بلند ایران جایگاه بزرگی در امنیت و توسعه ایران داشته است و به دلیل همین اهمیت روز ۱۰ اردیبهشت در تقویم ایرانی «روز ملی خلیج فارس» نام گرفته است.
در این مراسم که احمد مسجد جامعی قائم مقام مرکز دائره المعارف بزرگ اسلامی گفت: در خصوص خلیج فارس، برگزاری این اجلاسها و گفتگوها بسیار مثبت است و سابقهای طولانی دارد؛ من مسئولیت نمایشگاه بینالمللی کتاب را از سالها پیش بر عهده داشتم و در همان سالی که این مسئولیت به من واگذار شد، هر کتابی که با نام جعلی «خلیج عربی» منتشر میشد، حق ورود به نمایشگاه را نداشت.
وی افزود: برخی افراد نیز عنوان کردند که این مباحث علمی نیستند، بلکه موضوعاتی دیگر هستند. از تاریخی مشخص، کتابهایی که در برخی نقاط جهان منتشر میشدند، هیچ تغییری نیافته و تنها نام «خلیج فارس» به «خلیج عربی» تغییر یافته بود. این دیگر بحث علمی نیست. اینکه ناگهان تمامی این کتابها به نام «خلیج عربی» تغییر یابند، نشاندهنده عدم پایبندی به واقعیت است.
وزیر اسبق وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: در طول مدت تصدی ام، به طور کلی ممنوعیت ورود هر کتابی که از نام جعلی خلیج استفاده کند را برقرارکرد اگر چه این اقدام به نوعی سلبی بود، اما یک تحول مثبت نیز رخ داد که برای خلیج فارس مبارک بود. این تحول، مشروعیت بخشی به یک نقشه مشهور بود که به تازگی چاپ شده بود.
وی در ادامه گفت: در زمان تصدی ام در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به منظور جلوگیری از برخی تحرکات برای جعل عنوان خلیج فارس تصمیم به نامگذاری روزی به نام روز ملی خلیج فارس گرفته شد. براساس استعلام از گروه تاریخ دانشگاه تهران روز بیرون راندن پرتغالی ها از خلیج فارس مبنای نامگذاری قرار گرفت و به دنبال آن نیز شورای فرهنگ عمومی روز دهم اردیبهشت ماه هر سال را به عنوان روز ملی خلیج فارس انتخاب کرد.
در ادامه این مراسم سپهدار انصاری نیک مدیرعامل پتروشیمی بندر امام گفت: در خصوص اهمیت خلیج فارس، باید گفت که این موضوع به قدری حائز اهمیت است که نمیتوان به سادگی از آن گذشت. خلیج فارس نه تنها هویت تاریخی ما را شکل میدهد، بلکه جزء لاینفک دولت شهری و ایرانشهری ما نیز به شمار میرود. تضعیف خلیج فارس به معنای تضعیف ایران است؛ چرا که این منطقه به عنوان یک عنصر کلیدی در تاریخ ما محسوب میشود.
وی افزود: از طریق خلیج فارس، بسیاری از قدرتها، از جمله دولت عثمانی و نفوذ انگلستان، به حوزه عراق وارد شدند و در جنگ جهانی اول، این نفوذ به شدت متلاشی گردید. همچنین، گروههای انگلیسی با فشار بر دولت وقت ایران، موجب قاچاق و جدایی هرات شدند. این مسائل به وضوح نقش ژئوپولیتیک خلیج فارس را در منطقه، خاورمیانه و آسیا نشان میدهد.
انصاری نیک ادامه داد: به عبارت دیگر، خلیج فارس قلب استراتژیک جهان به شمار میآید و از اهمیت اقتصادی بالایی برخوردار است. منابع گسترده انرژی، به ویژه در زمینه گاز و نفت، که در این منطقه وجود دارد، نشاندهنده ارزش و جایگاه ویژه آن است.
وی در ادامه گفت: از آنجایی که پتروشیمی بندر امام در کرانه خلیج فارس واقع شده است، احساس کردیم که باید دینی را ادا کنیم و برای پاسداشت خلیج پارسی، پشتیبان مالی و معنوی آثاری باشیم که در حوزه شناخت، معرفی و صیانت از هویت خلیج فارس برای مراکز پژوهشی، علمی و بینالمللی ارزشمند هستند. این اقدام به روشنگری در مقابل کسانی که به اصالت ایرانی و پارسی و هویت فرهنگی و تاریخی ایران تعرض میکنند، کمک خواهد کرد.
وی افزود: طی یک سال و نیم گذشته، فعالیتهایی که انجام شده، منجر به تدوین و تألیف کتابهای ارزشمندی با عناوین “بنادر و جزایر خلیج فارس”، “اسناد خلیج فارس” و کتاب سومی که به ارتباط کشور ما با موضوعات قرآنی و خلیج فارس در قرآن میپردازد، شده است. بنابراین، جایگاه خلیج فارس در تفاسیر قرآنی به صورت یک کتاب تألیف شده است.
انصاری نیک اضافه کرد: اطلس نقشههای خلیج فارس به تألیف دکتر سحاب بوده و فعالیت پتروشیمی بندر امام در زمینه صنعت و تولید است. ما از نویسندگان پشتیبانی کرده و حمایت لازم را انجام دادهایم، اما مؤلفان آن پژوهشگران و اساتید برجستهای هستند که در این حوزه شناخته شده و معتبر میباشند.
در این مراسم، قدیر نصری رئیس مرکز مطالعات استراتژیک خاورمیانه، جلیل نوذری دبیر علمی مراسم، احمد مسجد جامعی قائم مقام دایرهالمعارف بزرگ اسلامی (وزیر اسبق وزارت ارشاد و اسلامی)، محمدرضا سحاب نقشه نگار و پژوهشگر، اکبر ایرانی مدیر عامل مرکز پژوهش میراث مکتوب با موضوع خلیج فارس در متون و اسناد کهن، عبدالرسول خیرالندیش استاد دانشگاه شیراز ، تاریخ شناس و تاریخ نگار با موضوع خلیج فارس، علی بهرامیان معاون علمی مرکز دائره المعارف بزرگ اسلامی با موضوع خلیج فارس، جمشید کیانفر مصحح متون ادبی و پزوهشگر تاریخ حضور داشتند.