گنجینههای زنده فرهنگ ایرانی در آغوش جنگل و دریا – جمهورآنلاین

به گزارش جمهور آنلاین، شهرداری تنکابن برای دومین سال پیاپی، میزبان «جشنواره وحدت اقوام» است. رویدادی پرشور که با استقبال چشمگیر مردم این شهر روبهرو شد و همین استقبال گرد باعث شد جشنواری اقوام به پای ثابت رویدادهای این شهر ساحلی تبدیل شود. این درحالی است که پس از موفقیت نخستین دوره، امسال شاهد رشد کمّی و کیفی جشنواره هم هستیم. تعداد غرفهها افزایش یافته و گروههای موسیقی و آیینی از ۱۵ به ۳۰ گروه رسیدهاند.
این سبک از جشنوارهها از این نظر جذاب هستند که، دریچهای به گنجینه فرهنگ ایرانی به شمار میآیند. فرصتی برای تماشای آیینهای بومی، صنایع دستی رنگارنگ و طعمهای ناب محلی از سراسر کشور. فضای پویا از تنوع فرهنگی ایران که میتوان آن را از نزدیک لمس کرد و تجربهای جدید به دست آورد. از نواهای اصیل موسیقی محلی لذت برد و به تماشایی رقصهای نمادینی نشست که پسِ هر حرکتشان روایتی از تاریخ، رشادت و زندگی کهن ایرانی نهفته است.
در واقع موسیقی ها و رقصهای آئینی که گروههای مختلف اجرا میکنند چاشنی این تجربه فراموشنشدنی هستند. جشنوارهای که نهتنها لحظات شاد و بهیادماندنی میسازد، بلکه پلی است برای همدلی بیشتر بین اقوام ایرانی و یک وحدت همیشگی.
جشنواره وحدت اقوام، تابلوی زنده ایرانشناسی
در همین ارتباط شهردار تنکابن در آیین افتتاحیه جشنواره که در پارک هنرمندان این شهرستان برگزار شد، گفت: امروز شاهد حدود یکصد غرفه صنایع دستی، سوغات و غذاهای محلی از ۳۱ استان کشور هستیم. هنرمندان از سراسر ایران در اینجا گرد هم آمدهاند و امیدواریم میزبانی شایستهای برای این عزیزان داشته باشیم. در اینجا چادر عشایری را مشاهده میکنید و ۳۰ گروه هنری از اقوام مختلف ایرانی، از لرهای عزیز تا عربهای ایرانی، کردهای کرمانج، مردمان کوهستان، سیستانیها و بلوچها، آذریهای آذربایجان، مازندرانیها، گیلانیها و ترکمنها حضور دارند.
محمد ابراهیم لاریجانی در ادامه گفت: در دومین دوره این جشنواره، موفق شدیم همه اقوام ایرانی را گرد هم آوریم. این ۳۰ گروه هنری در طول هشت شب برنامههای متنوعی برای مردم شریف اجرا خواهند کرد. تقریباً هر شب شاهد اجرای پنج یا ۶ گروه خواهیم بود که هیچ یک تکراری نیستند و هر شب متعلق به استانها و گروههای خاصی است.
او هدف اصلی برگزاری جشنواره را ایجاد نشاط اجتماعی و روحیه شاد در میان مردم توصیف کرد و گفت: این مدت شاهد حوادث واخبار ناگواری بودیم. از خبر تلخ قتل اخیر یک خانم جوان در تهران تا اتفاق غمانگیز انفجار بندر شهید رجایی بندرعباس و دیگر نقاط کشور. با تمام وجود با آسیبدیدگان همدردیم، اما زندگی باید ادامه یابد و جامعه باید به مسیر خود بازگردد. معتقدم اگر به فرهنگ غنی و باستانی خود بیشتر توجه میکردیم، شاید بسیاری از این ناامنیها و اتفاقات ناگوار رخ نمیداد.
لاریجانی فاصله گرفتن از اصالتهای فرهنگی، ریشه بسیاری از مشکلات امروز معرفی کرد و گفت: بیست سال پیش، حتی در دوران جنگ تحمیلی، مردان غیور این سرزمین برای نجات یک دختر در خرمشهر دهها شهید دادند. این فرهنگ اصیل ایرانی است که باید به آن ببالیم، نه اینکه امروز شاهد باشیم فردی به دلایلی نامعلوم به یک دختر ایرانی تعرض کند و او را به قتل برساند.
وی یادآور شد: شهرداری تنکابن و شورای اسلامی شهر با آگاهی از این ضرورت، سال گذشته این جشنواره اقوام را برگزار کردند و امسال نیز با قدرت ادامه میدهند. در این جشنواره، شما شاهد فرهنگهای مختلف در قالب غرفهها، سیاهچادرهای عشایری و اجراهای هنری خواهد بود. شاید در نگاه اول این حرکات را رقص بپندارید، اما هرکدام فلسفهای عمیق دارد؛ برخی نمایش رزم هستند، برخی دیگر نماد زحمت، مردانگی و انسانیت ایرانیان.
شهردار تنکابن با بیان اینکه فضا کاملاً خانوادگی و برای تقویت این نهاد مهم است، تصریح کرد: از خانوادههای محترم دعوت میکنم با کودکان خود به این جشنواره بیایند، از نمایشگاهها دیدن و از محصولات هنرمندان حمایت کنند. برخی از این هنرمندان از راههای دور، حتی از سیستان و بلوچستان یا کرمانشاه، آمدهاند تا هنر خود را عرضه کنند. از شیرینیهای کرمانشاهی تا قلمزنی و سفال.
لاریجانی گفت: ما تنها یک ایران داریم. هرکدام از ما در هر جایگاه و مسئولیتی که هستیم، باید برای حفظ و پاسداشت فرهنگ ایران، از شعر و موسیقی تا اساطیر و مشاهیر این سرزمین، تلاش کنیم.
تنوع قومی، سرمایه ملی ایران است
سید شمسالدین حسینی، نماینده مردم تنکابن، رامسر و عباسآباد در مجلس شورای اسلامی، نیز در مراسم افتتاحیه دومین جشنواره وحدت اقوام تنکابن با تأکید بر تنوع فرهنگی به عنوان نقطه قوت ایران گفت: ما ایرانیان همواره در طول تاریخ، جامعهای چندقومی، چندزبانه و چندفرهنگی بودهایم. اما هنر بزرگ ایرانی این بوده که در عین کثرت، وحدت داشتهایم و در عین تنوع، قدرت خود را حفظ کردهایم. ”
حسینی با اشاره به ظرفیتهای فرهنگی منطقه افزود: از پوشش و گویش مردم گرفته تا غذاهای محلی، همهی اینها بخشی از فرهنگ غنی ماست. ما باید به دنبال کشف جذابیتهای این فرهنگ باشیم، نه پیچیدگیهای آن. این جشنواره فرصتی استثنایی است برای اقوامشناسی و شناخت بیشتر این گنجینه ملی.
این نماینده مجلس با اشاره به موقعیت ممتاز جغرافیایی تنکابن تصریح کرد: ما امروز در مکانی ایستادهایم که از یک سو کوههای سرسبز البرز و جنگلهای هیرکانی، و از سوی دیگر دریای کاسپین را در آغوش دارد. رودخانه چشمهکیله نیز که از میان شهر میگذرد، میتواند هم تهدید باشد و هم فرصت. به طوریکه با اقدامات شهرداری و فرمانداری، این رودخانه از یک چالش به یک جاذبه گردشگری تبدیل شده است.
حسینی در ادامه به پروژههای انجامشده در حاشیه رودخانه چشمهکیله هم اشاره کرد و گفت: در حالی که در دوران پهلوی تنها ۴۰۰ تا ۶۰۰ متر دیوار حفاظتی ساخته شده بود، در سالهای اخیر بیش از ۲ کیلومتر دیوارهسازی انجام شده که نتیجه آن آزادسازی ۳.۵ هکتار زمین در بهترین نقطه شهر بوده است و این زمینها اکنون به فضای سبز و پارک تبدیل شدهاند.
وی از برنامههای آینده برای توسعه منطقه خبر داد و افزود: با استفاده از ماده ۴۳ قانون تامین مالی، امکان مشارکت دهیاریها در این پروژهها فراهم شده است. این اقدامات الگویی شده که هم اکنون در رامسر نیز در حال اجراست و میتواند چهره جدیدی از شهرهای منطقه به نمایش بگذارد.
حسینی در پایان با اشاره به ظرفیتهای گردشگری منطقه تأکید کرد: این جشنواره فقط یک رویداد فرهنگی نیست، بلکه فرصتی است برای معرفی ظرفیتهای بینظیر منطقه ما به تمام ایران. تنوع قومی ما نه یک تهدید، که بزرگترین سرمایه ملی کشور است.
در آغوش جنگل و دریا
فرماندار تنکابن نیز در این آیین با تبریک عید سعید قربان این جشنواره را رویدادی مهم در جهت حفظ و ارتقای انسجام فرهنگی کشور توصیف کرد و با اشاره به سابقه این جشنواره از سال ۱۳۸۴ در استان گلستان گفت: این رویداد فرهنگی با استقبال بینظیر مردم امروز به یکی از برنامههای شاخص ملی تبدیل شده است
مرتضی شکوهی مهمترین اهداف این جشنواره را تقویت وحدت ملی حفظ و انتقال میراث فرهنگی به نسلهای آینده ایجاد فضای نشاط اجتماعی و رونق صنعت گردشگری برشمرد و اظهار کرد: اقوام ایرانی همچون انگشتان دستی هستند که در مواجهه با مشکلات متحد میشوند.
شکوهی با اشاره به حضور هنرمندان از اقوام مختلف لر عرب و دیگر اقوام ایرانی اجرای برنامههای هنری را زمینهساز همبستگی و انسجام ملی خوانده افزود: تنکابن با برخورداری از جنگلهای هیرکانی و سواحل دریای کاسپین مکانی مناسب برای معرفی ظرفیتهای گردشگری و فرهنگی است.
تنکابن برای دومین سال متوالی جشنواره وحدت اقوام را برگزار میکند. سال گذشته این جشنواره در آبان ماه برگزار شد که استقبال بالای تنکابنیها و گردشگران را در پی داشت. در این دور از جشنواره که از ۱۶ خرداد آغاز و تا ۲۳ خرداد ادامه دارد، ۱۰۰ غرفه صنایع دستی از ۳۰ استان کشور، ۱۰ سیاه چادر عشایری و ۳۰ گروه موسیقی حضور دارند.