سیاسی

رفع تحریم باید آثار ملموس و موثر داشته باشد – جمهورآنلاین

به گزارش جمهور آنلاین، «اسماعیل بقائی» سخنگوی وزارت امور خارجه ضمن گرامیداشت روز بزرگداشت سعدی شیرازی، گفت: در جهانی که سخن بسیار و معنا کم است، سعدی همچنان راهنمایی برای یافتن مسیر است.

بقائی با بیان اینکه در هفته‌ای که گذشت تحولات در حوزه دیپلماسی زیاد بود، گفت: در هفته گذشته سفر وزیر امور خارجه به روسیه را داشتیم. همچنین دیداری با وزیر امور خارجه ایتالیا در حاشیه گفت‌وگوهای غیرمستقیم ایران و آمریکا صورت گرفت. فردا نیز وزیر امور خارجه عازم چین هستند.

بقائی همچنین در پاسخ به این سوال که در ساعات گذشته گمانه‌زنی‌های رسانه‌ای درباره جزئیات دومین دور مذاکرات غیرمستقیم بین ایران و ایالات متحده منتشرشده است. رسانه نیویورک تایمز ادعا کرده که ایران پیشنهادهایی برای مشارکت کشورهای دیگر در برنامه‌های هسته‌ای خود مطرح کرده است. آیا دو هیئت در این دور مذاکرات به جزئیات پرداختند یا فقط بر سر کلیات توافق کردند، گفت: جزئیات مطرح شده درباره مطالب گفته شده در مذاکرات را تأیید نمی‌کنیم و صرفا گمانه‌زنی‌های رسانه‌ای است. قرار نیست جزئیات این مذاکره در رسانه‌ها بحث شود و هیچ کدام از مسائلی که مطرح شده را تأیید نمی‌کنیم. ما هنوز در ابتدای یک مسیر طولانی هستیم بنابراین هیچ کدام از مسائلی که مطرح شده را ما تایید نمی‌کنیم.

رفع تحریم باید آثار ملموس و موثر داشته باشد

سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص تضمین‌های مرتبط با مطالبه ایران برای رفع تحریم‌ها اظهار کرد: تحریم‌هایی که علیه جمهوری اسلامی ایران اعمال شده‌اند، همگی ناموجه، غیرقانونی و ظالمانه هستند. از این رو، ما تفاوتی بین تحریم‌هایی که به بهانه‌ها و عناوین مختلف علیه ما وضع شده‌اند قائل نیستیم. مطالبه اساسی ما در هر مذاکره‌ای، برداشتن این تحریم‌های غیرقانونی و ظالمانه است؛ به گونه‌ای که آثار ملموس و کاملاً مؤثری داشته باشد. جمهوری اسلامی ایران باید بتواند به شکل عادی فعالیت‌های اقتصادی، تجاری و بانکی خود را انجام دهد و همچنین اطمینانی ایجاد شود که تجارب منفی گذشته تکرار نخواهد شد. بحث تضمین‌ها به همین موضوع مربوط است؛ یعنی ما باید مطمئن شویم که در صورتی که این گفتگوها به نتیجه مشخصی برسند، دوام خواهند داشت و طرف‌های مقابل به طور جدی در ایفای تعهدات خود عمل خواهند کرد.

برگزاری دور دوم مذاکرات در جایی غیر از مسقط پیشنهاد عمان بود

بقائی در پاسخ به این سوال که تعیین محل مذاکرات، رسانه‌ها را سردرگم کرده است و مطرح شده که ممکن است مذاکرات کارشناسی در ژنو صورت بگیرد، آیا این خبر صحیح است، گفت: آنچه که مهم است این است که عمان به عنوان واسطه مذاکرات و میزبان این گفت‌وگوها، نقش بسیار مهمی را ایفا کرده است و من از این فرصت استفاده کرده و از نقش حرفه‌ای که تا به حال انجام داده‌اند، قدردانی می‌کنم. عمان پیشنهاد داد که دور دوم مذاکرات در جایی غیر از مسقط برگزار شود و ما به احترام به عمان، با این پیشنهاد مخالفت نکردیم. محل برگزاری مذاکرات نیز با توافق میان سه طرف، یعنی عمان، ایران و آمریکا تعیین شد. طبیعی بود که وقتی نشستی بخواهد در کشور دیگری برگزار شود، نیاز به تمهیدات و پیش‌بینی‌های متفاوتی دارد. دولت ایتالیا نیز میزبانی بسیار خوبی ارائه داد و از آنها هم سپاسگزاریم. بنابراین تعیین محل مذاکرات، با پیشنهاد عمان و توافق طرفین انجام شد.

وی در ادامه اعلام کرد که دور بعدی مذاکرات در مسقط خواهد بود، که شامل هم نشست فنی و هم نشست در سطح مذاکره‌کنندگان ارشد است و این نشست روز شنبه برگزار می‌شود.

تمرکز مذاکرات در مسقط و رم بر چارچوب‌ها و مواضع کلی بود

بقائی در پاسخ به این سوال که آیا مسائلی جز بحث هسته‌ای و تحریم‌ها در دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا از طرف مقابل مطرح شد، گفت: همانطور که از ابتدا عرض کردیم و بارها هم تکرار شده است؛ برای ما موضوع رفع تحریم‌ها یک مطالبه اساسی است. اعتقادمان بر این است و این واقعیت هم است که تحریم‌های ظالمانه ای که علیه ایران به بهانه موضوع هسته‌ای ایجاد شده، هیچ مبنایی ندارد و به خاطر اینکه مبنا را بر نگرانی نسبت به ماهیت صلح آمیز برنامه هسته‌ای ایران گرفتند که این مبنا اساسا موضوعیت ندارد. با این پیش فرض، تمام تلاش ما این خواهد بود که هرچه سریعتر زمینه رفع تحریم‌ها را ایجاد کنیم. متقابلاً برای اعتمادسازی اعلام آمادگی کردیم؛ این یک رویه ثابت شده از طرف ایران طی سه دهه گذشته است که احیاناً نگرانی‌ها یا شبهه‌هایی که در مورد برنامه هسته‌ای ایران وجود داره را از طریق اتخاذ اقدامات داوطلبانه و شفافیت زا مرتفع کنیم.

وی با اشاره به اینکه در نشست کارشناسی آتی قاعدتاً ما هنوز در جزئیات مربوط به چهارچوب خواهیم بود، خاطرنشان کرد: اگر اقتضا بکند وارد موضوعات جزئی تر در هر دو حوزه خواهیم شد ولی فعلاً با توجه به اینکه شاهد شروع این روند هستیم در این دو جلسه ما روی چارچوب‌ها و مواضع کلی هر یک از طرفین متمرکز بودیم. لذا لازم است که در نشست فنی ما یک مقدار جزئی تر به مواضع هر یک از طرفین در چهارچوب‌هایی که مد نظر بوده ورود کنیم.

ایران در ارائه توضیحات به سایر کشورها درباره مذاکرات پیش‌قدم شد

سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص همزمانی سفر وزیر دفاع عربستان سعودی به ایران و دور دوم گفت‌وگوهای ایران و آمریکا گفت: سفر وزیر دفاع عربستان به جمهوری اسلامی ایران از قبل برنامه‌ریزی شده بود و با گفتگوهای غیرمستقیم ایران و آمریکا در رم تقریباً همزمان شد. این سفر نشانگر ثمردهی سیاست همسایگی است که از طرف جمهوری اسلامی ایران طی این سالها پیگیری شده و نشانه باورمندی ما به این است که کشورهای منطقه باید بتوانند خودشان با اتکای بر توانمندی‌های یکدیگر و با ایجاد اعتماد متقابل در مسیر ثبات و صیانت از امنیت منطقه خلیج فارس و غرب آسیا حرکت کنند. طبیعی است که در هر مراوده‌ای در این ایام موضوع گفت‌وگو هم مطرح بشود. من عرض کردم ما خودمان فعالانه در تماس با کشورهای پیرامونی پیش‌قدم شدیم و در مورد روند مذاکرات توضیح دادیم.

با تروئیکای اروپایی به عنوان اعضای برجام در تماس دائم هستیم

سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص تداوم رایزنی‌ها با سایر اعضای برجام به ویژه چین و روسیه گفت: چین و روسیه، هم دو عضو مهم شورای امنیت هستند و هم به عنوان دوستان و شرکای مهم جمهوری اسلامی ایران همیشه در جریان روندهای مرتبط با موضوع هسته‌ای ما بودند. از پیش از شروع این گفت‌وگوها، همانطور که عرض کردم، هم روسیه و چین و هم کشورهای منطقه در جریان قرار گرفتند. ما حتی با کشورهای اروپایی، سه کشور انگلیس، فرانسه و آلمان به عنوان اعضای برجام در ارتباط بودیم و با آن‌ها مشورت داشتیم. در مورد روند مسقط نیز این گفت‌وگوها را ادامه خواهیم داد، به جهت اینکه من قبلاً هم عرض کردم،کماکان قطعنامه ۲۲۳۱ وجود دارد و برجام وجود دارد و این چند کشوری که اسم بردم، هم‌شان از لحاظ حقوقی بخشی از این سند هستند و فکر میکنیم که برای اینکه هر روندی به صورت عادی و بدون مشکل پیش برود، لازم است که این رایزنی ها ادامه پیدا کند.

استناد به «ساز وکار ماشه» به هیچ عنوان سازنده نیست

بقائی در پاسخ به سوالی در رابطه با سرعت مذاکرات و تهدیدهای مکرر تروئیکای اروپایی به استفاده از مکانیسم ماشه نیز گفت: ما هر روزی که زودتر بتوانیم تحریم‌های غیرقانونی علیه ملت ایران را رفع کنیم و برداریم، حتماً دریغ نخواهیم کرد و از این حیث ما جدیت داریم. سرعت عمل برای ما بسیار مهم است و این به طرف مقابل بستگی دارد. از طرف دیگر فکر می‌کنیم استناد به موضوعی که به عنوان ساز وکار ماشه از آن نام می‌برند از طرف اروپایی‌ها به هیچ عنوان سازنده نیست. کشورهای اروپایی باید تصمیم بگیرند که آیا می‌خواهند در این روند نقش سازنده‌ای را ایفا کنند و جایگاه خودشان را اعاده کنند یا اینکه به مثابه نیروهای غیر سازنده در این روند عمل خواهند کرد. اروپا در یک زمان نقش بسیار مهمی در شکل گیری برجام داشت و تجربه خوبی را در کمک کردن به این روند داشتند. در این مدت هم تا جایی که به ما به عنوان جمهوری اسلامی ایران مربوط میشود، ما کشورهای اروپایی را در جریان گفتگوها قرار دادیم و امیدواریم که این حسن نیت جمهوری اسلامی ایران را هم متقابلاً در نظر داشته باشند و کمک کنند به روندهایی که در حال حاضر در جریان است.

نظارت‌های آژانس بین‌المللی انرژی اتمی بر برنامه ایران ادامه دارد

سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوالی در خصوص نقش آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در مذاکرات ایران و آمریکا گفت: آژانس قاعدتاً وظایفش، مسئولیت‌هایش و اختیاراتش طبق اساسنامه آژانس و طبق معاهداتی که حاکم بر روابط میان جمهوری اسلامی ایران به عنوان عضو آژانس و این نهاد تنظیم خواهد شد، اقدام می‌کند. بنابراین در همان چارچوب و با توجه به رویه‌هاس از قبل تعیین شده این نظارت‌ها و بازرسی‌های آژانس ادامه پیدا خواهد کرد.

بقائی در پاسخ به سوالی در خصوص شایعه دیدار معاون سیاسی وزیر امور خارجه با مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در رم گفت: به هیچ عنوان صحت ندارد. حضور آقای مدیر کل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در رم بنا به تصمیم خودشان بوده و هیچ گفت‌گویی و هیچ دیداری در رم با ایشان نداشتیم. ما گفت‌گو با ایشان را در تهران انجام دادیم. بنابراین بحث جدیدی وجود نداشت که ما بخواهیم در موردش صحبت کنیم.


Source link

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا